BA-NA-NA ;
ABOUT ENTRY ASK FM TWITTER INSTAGRAM
Ambition.
Sunday, April 5, 2015 • 10:26 PM • 0 comments
Assalamualaikum gais!
I actually taknak update blog pun but someone asked me bila nak update blog on my ask fm and topic yang ni suggested by anonymous kat ask fm about 1 month ago. sorry hahahaha just yknow that feeling when u dun hve any idea xD

So lets get started!
Bismillah.

dancer problems | Tumblr

Since spm result baru lepas keluar & Alhamdulillah for my result (; So, i decided untuk teruskan dlm accountancy course. i don't know i just want.

Aku amek 10 subject which consist of pure science subject + accounts. masa pmr  dulu i used to learn ERT but then aku lost tak tahu nak jadi apa. well, everyone does feel that way kan?
So i go thru form 4 dulu with help of Aliya! she pun amek ert dulu but then dia go for tuition masa form 4 for accounts. so aku suruh la dia ajar kan.

Alhamdulillah aku ada kawan yang supportive! :D Bila aku down, ngantuk and rasa tak faham ke apa, the only thing yg Aliya akan cakap kat aku...............

inspire fitness | Tumblr

Kalau nak diikutkan, masa kekecik aku nak jadi cikgu. Entah pape tah. Budak kecik mesti nak jadi cikgu. Sebab apa? sebab boleh main tulis tulis kat whiteboard like seriously HAHAHAHA

But then as the time changed, aku nak jadi doktor pulak. Fuh cecita nak gempak aje menyampah tau xD hahahaha then masa form 2 nak jadi dentist pulak sebab apa kau nak tahu?
Sebab aku buat braces so cm seronok je. ok tak logic. But then one of my friend cakap nanti geli tengok gigi orang kotoq pe bagai. u see! bukan nak bagi semangat tau hahahaha but then aku kuat semangat aicewah. Tapi...sekali...................................


masuk je form 4 Ya Rabbi Ya Karim Subhanallah HAHAHAHA BIO ALAHEIIII SUSAH LERZZZZZ nak dpat A pun heh merangkak tau. sekali je pernah dapat A. well, tak suka biology. aku suka la belajar tapi exam blergh. Apa yang kau baca, acah acah confident la jawapan betul sekali HAHAAHAH SALAH KAU TAHU. but accounts aku boleh score alhamdulillah hehe
 so i know, which one aku patut proceed. on what course and so on

💎💎💎
Plus, aliya pun nak jadi accountant. yang chartered punya which ACCA in account. so aku pun mcm
"why not aku try benda ni" 

So aku bagitahu ibu about this, macam biasa. ibu nak aku jadi doktor sebab nanti ada gelaran mcm DR.AINIL or jadi cikgu, nnti jadi CIKGU AINIL. ok fhm tak apa aku cuba smpaikan?
and i was like,
"takpa lah bu. ainil tak minat jadi cikgu & ainil tak boleh la menghafal ni. ainil suka math" 
Ibu take it easy alhamdulillah ibu terima. dan moga Allah permudahkan In shaa Allah.

 fitness | Tumblr

TIPS.

ok macam ni. bila kau nak something, kau kena work for it eventho susah. Nak berjaya mana ada jalan mudahkan? nak masuk Jannah pun kau kena uji Allah banyak kali dulu. Trust me. Kuat semangat. well, aku tkda la berjaya lagi jadi accountant tapi as motivation, aku boleh bagi.

1. Usahakan diri dekat dengan Allah no matter what. tipikal hidup ni kau turun naik tapi kau kena usaha naik balik! Redha, berkat & kemudahan daripada Allah tu paling penting kalau nak berjaya. kalau berjaya tapi dalam keadaan ijtihad, kau rasa? 
 2. Al-Quran jangan lah kau tinggal. kalau al-quran kau tak boleh tinggal apatah lagi solat kan?
3. Hubungan dengan parents & family plussssssssss berkat from cikgu ha kau xleh lupa jugak tu. jaga attitude. mintak dorg doakan. In shaa Allah doa dorg mudah dimakbulkan. Buktikan kat dorg, dorg bangga pernah ajar & lahirkan kau kat dunia ni 
4. Ignore apa yang orang cakap. Kalau kau dengar orang cakap mcm "weh kau tak pandai lah mana boleh berjaya" "weh kau tak boleh buat" etc like seriously kau buat tak tahu je or in term of dak remaja now is buat bodoh. Here's the thing. Kau nak berjaya, tak susahkan hidup dorg. so buat apa nk kesah apa dorg ckp kan? bukan dorg yang bayar duit buku ko pe semua 

Ha so ni je la for now okay. iols takda idea dah hahahaha but yea.
"SHOW THEM YOU CAN DO IT. DO IT FOR YOURSELF AND NOT FOR OTHERS." 
ALL THE BEST (;

 Facebook


 much love,
Ainil.

Labels: , , , , ,



PASTFUTURE
YELLO! :)
Assalamualaikum ! :D Hello , Hi :D